Faglig Fredag d. 24. august 2018 med oplæg om blandt andet Kafka samt Kotlin og coroutiner

Faglig Fredag er et eksklusivt arrangement for Lund&Bendsens konsulenter, freelancere, kunder og inviterede gæster. Faglig Fredag byder oftest på 2-3 oplæg med relation til softwareudvikling, diskussioner med ligesindede, faglig sparring og netværk. Det er gratis at deltage og inkluderer frokost omkring kl. 12.00.

Lokation: Lund&Bendsen A/S, Naverland 2, 15. sal.

Program

Kl. 08:30-09:00

Morgenmad

Kl. 09:00-09:20

Præsentationsrunde

  • Velkomst
  • Præsentationsrunde, så alle ved, hvem alle er
  • Nyt fra Javagruppen og andre communities
  • Information om kommende Faglige Fredage

Kl. 09:20-10:05

Kotlin og coroutines

Programmeringssproget Kotlin er et ret koncist og moderne programmeringssprog, der understøtter både objektorienteret og funktionel programmering. Ét aspekt af Kotlin er dog usædvanligt – nemlig dets effektive implementering af coroutiner.

Coroutiner har eksisteret i objektorienteret programmering siden begyndelsen med Simula i 1968, men det er først for nylig, at effektive implementeringer er blevet tilgængelige. Det interessante ved netop Kotlins implementation er, at det lykkes at flytte både asynkrone kald og generatorer fra sproget til biblioteker. Det giver mulighed for at have mange variationer og forskellige performance-kompromiser.

Kasper vil i sit oplæg fortælle kort om coroutiners historie; gennem demo komme ind på nogle af de mest almindelige use cases; og forhåbentlig nå at skitsere hvordan coroutinerne er implementeret for dermed at vise, hvor deres performance kommer fra.

Kasper Østerbye har arbejdet med objektorienteret programmering siden 1984, og har lige så længe undervist i det ved Aalborg, Aarhus og IT Universitetet. Han har arbejdet i Smalltalk, Simula, C++, C#, Visual Basic og nu – Kotlin. I dag underviser han på datamatikeruddannelsen på cphbusiness i Lyngby.

Pause

Kl. 10:15-11:00

Kafka – Change captures challenges

Thomas og Jakob arbejder for tiden sammen på et Kafka-projekt hos en større dansk finansiel koncern. Projektet bruger Kakfa til change capture fra databaser, hvilket er anderledes use case en oprindeligt tiltænkt for Kafka, men bestemt en måde, som vi vil se eksperimenteret mere med fremover. I denne præsentation vil Thomas og Jakob gennemgå tankerne bag arkitekturen og de udfordringer, der følger med, når brugen af Kafka afviger fra skolebogseksemplerne.

Kafka er et af tidens hotte produkter i enterprise-software-branchen. Kafka er en persistent log, som man kan skrive til, og læse og genlæse ligeså ofte man vil. Kafka bruges typisk til at implementere asynkron kommunikation, data streaming, event driven architecture, data storage, fault tolerance, scalability mm. med.

Mange store internationale virksomheder bruger allerede Kafka internt, og flere større danske virksomheder eksperimenterer også internt med Kafka som en del af deres fremtidige enterprise-arkitektur. Men – selvom Kafka kan løse en del problemer, er der også en del udfordringer, når man skal sammensætte en arkitektur m. Kafka som integrationsmekanisme i praksis.

Jakob Jenkov har udviklet og vedligeholdt adskillige Open Source Javaprojekter og har gennem årene publiseret mere end 850 tutorials, artikler og bøger om blandt Java, AngularJS, Maven, Gradle, Ant, Git, HTML5, CSS, JavaFX og JQuery.

Thomas er ekspert indenfor Java, Spring og Scrum med speciale indenfor back-end udvikling og performance-optimering. Han har desuden stor erfaring med Agreement and authorization, Spring-Boot, Hystrix og Angular.

Pause

Kl. 11:10-12:00

Hvordan bygger man komplekse frontend-applikationer

Al brugerinteraktion sker nu om dage via et interface, som består af en sammensætning af html, css og javascript. Sammensætninger og holdninger til disse skifter jævnligt, når nye frameworks kommer frem på Hackernews.

Udfordringen er den samme; hvordan produceres og skaleres en frontend-applikation i dette kaos af muligheder og ideologier. Et domæne hvor vi ikke bestemmer, hvordan vores applikationer bliver eksekveret, samt hvilke ressourcer vi har adgang til. Vi er underlagt internettets mange quirks og protokoller, som vi bliver nødt til at tage stilling til og designe efter.

Der findes et utal af måder at bygge interface på, og en af de mest komplekse frontends, som mennesket har produceret, er Facebook. Resultatet af den udfordring, de har stået overfor – en udfordring drevet af efterspørgsel, requirements, stabilitet og vækst – er React. Det spændende ved React er deres implementation af web-komponenter, kompositionen af disse, samt det miljø, der er opstået.

Denne talk handler om, hvordan du kan tøjle kompleksitet med komponenter. Dermed kan du levere applikationer med nye og banebrydende muligheder, på mange forskellige platforme. Du skaber et fundament for fremtidig udviklings- og forretningsmuligheder.

Ditlev Tøjner er uddannet i kommunikation og har arbejdet som selvstændig konsulent i 8 år. Han rådgiver om strategi og implementerer digitale løsninger hos sine kunder eksempelvis hjemmesider, webshops, videoportaler og andre onlinesystemer.

I 2016 gik Ditlev i gang med ASOSIO.com, en kollaborationsplatform for grupper, der ønsker at arbejde bedre sammen. Frontend’en er skrevet i React og hele platformen består af af en række containeriserede microservices.

Kl. 12:00-15:00

Pizza, networking og fortsatte diskussioner